Günün bombasini KOBIDER Genel Baskani Nurettin Özgenc, hic üzerine vazife olmadan feminizim ve kadin erkek esitligi hakkindaki yobaz ve gerikafali demecleriyle patlatmistir. KOBIDER Genel Baskani sifatiyla verdigi bu demeci 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe denk getirmesi de ayrica piskinlikte son noktadir.
Yazi bir cok yerde konusulacaktir. Ben dört noktaya dikkat cekmek istiyorum.
Biri, kadin ve erkegin neden esit olmadigina dair verdigi „bariz“ örneklerden ikisi „kadın erkek aynı lokantada,aynı çatal bıçakla yemek yerken neden ayrı tuvaletleri kullanırlar“ ve „Niçin hastabakıcılar, hemşireler, çocuk yuvaları gibi şefkat ve merhamet isteyen kurumlarda çalışanların çoğu kadındır?“.
Dün Simpsonslarin yeni bölümleri vardi TV’de, dikkatimi vermedim ama su sahneyi fark ettim yinede. Simpsonlar ailecek bir oyuncak dükkanindalar. Lisa’da kendisine disi bir yunus baligi oyuncagi aliyor. Dükkanin bir aksiyonu da, aldiginiz bu oyuncaga uygun bir kiyafet secebilmeniz. Dükkandaki satici ile Lisa arasindaki diyalog, asagi yukari söyle: Lisa disi yunus icin „doktor“ kiyafeti istiyor, satici bayan ona hemsire kiyafeti öneriyor. Lisa pilot diyor, satici hostes üniformasi veriyor. Lisa hakim diyor, satici sekreter kiyafeti veriyor vs.
Simponslar Amerikan bir cizgi dizi, ve Türkiye’nin degil, Amerika’nin dertlerini konu ediniyorlar elbette. Yani bu erkek egemen toplumunun kadinlara bictigi roller sadece bizim yobazlarda yok. Sadece Islamiyet’e özgü bir durum degil. Görünüs o ki, tek tanrili dinlerin etkisiyle olusmus tüm toplumda böyle bir düsünce ve rol bicme egilimi var.
Trajikomik olan, KOBIDER Genel Baskani, kendi kurduklari düzenin sonuclarini dogal bir olusummus gibi sunup „hani bakin, esit olsalar böyle mi olurdu“ diye kadin ver erkekler arasindaki esitsizlik adina „bariz bir örnek“ olarak sunmasi.
Diger iki örnek ise, kadini bir „mal“ olarak sunup, kadin ve erkek arasindaki farkliliklara isaret ederken, neden bu durumu dillendirince kadinin asagilandigini sorgulamasi. Ilk örnek „aynı hammadden yapılmış olan cam bir ürün olan bardak ve tabağın nasıl ki farklı işler gördükleri gibi kişilerde insan olarak iki ayrı cinsiyette doğar ve farklı işler yaparlar“, digeri ise cok tartisilan ve mansetlere düsmüs “fiş prize eşit değildir Ama hangisi daha üstündür? Bir hüküm verilebilir mi?“
Efendim, öncelikle, insanlari nesne, yok yok, MAL olarak anlatmaya calistiginiz zaman, sizin insanliginizdan ve iyiniyetinizden süphe ederiz. Ne kadin, ne de erkek bir tabak, bardak, fis ya da priz olarak tarif edilmeyi hak etmiyor. Fis, priz karsilastirilmasindaki igrenc cinsel yaklasimi da gözardi etmeyelim. Kaldi ki, kadin ve erkek arasindaki farklari ortaya cikarmak istediginizde daima kadinlari daha zayif, daha akli noksan, daha beceriksiz olarak gösterirseniz, elbette kadini neden asagiliyorsunuz diye sorariz. Kadini üstün gördügünüz noktalar sadece sevkat ise, elbette kadinlar "sadece" sekreter, hemsire, hostes olurlar.
Bu zat, Feminizm’i tamamen yanlis anlamis. Islamci erkekten ne beklenir ki dersiniz olur biter. Ama iste, kendisi de „Eski bir Feministin itiraflari“ diye yazi yazabilen kadinlarin da icinden ciktigi, ve 8 senedir Türkiye’ye tamamen hakim olan bir zihniyetin temsilcisidir. Ve bu zihniyetin önümüzdeki secimden de tek basina iktidar cikacagini bilmek, ve bu zat gibi donanimsiz ve geri kafali insanlarin belki de bir daha cikmamak üzere devlet kurumlari ve ekonomik kurumlarinin idaresine yerlestigini bilmek, bu adamlarin memlekete yön vermesini bilmek, bu ülkede kiz cocugu büyütecek olmayi belki de bu dünyanin en önemli ve zor islerinden biri yapiyor.
Not: Fis mi üstün priz mi sorusuna cevap olabilecek bir nesne
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder